Foglalási feltételek

Foglalás menete

A Friot Ship Management online foglalási rendszerének és hajókeresőjének használatával több ezer hajó adatai érhetők el az egész világon, így lehetővé téve a gyors, kényelmes és biztonságos hajóbérlést.

Hajókeresés – Ajánlatkérés – Online hajóbérlés

A keresés a főoldalról az indulási hely, dátum (átvétel dátuma – leadás dátuma)hajótípus adatainak megadásával indítható. A találati oldalon a keresési eredmény pontosítható további hajó adatokkal (pl.:  kabinok száma, ár, hossz, stb.). A foglalási rendszerünkben kizárólag szombattól szombatig terjedő időszakra lehet keresni. Az ettől eltérő igényeket (pl. trópusi desztinációk esetén) kérjük írásban jelezzék, hogy segíthessünk, egyedi ajánlatot adhassunk.

Részletes adatlap

A találati lista elemei között csak a hajók legfontosabb alapadatai találhatók. A Részletekre kattintva tekinthető meg a hajó részletes adatlapja, ahol megtalálható a hajó részletes leírása, felszereltsége, valamint a rendelhető extra szolgáltatások és felszerelések listája az árakkal. Az „Árak és elérhetőségek” részben lehetőség van más időpontra is megnézni az árakat, illetve, ellenőrizni, hogy szabad-e a hajó.

Felhasználói fiók (regisztráció)

A Friot Ship Management hajókeresőjének használata nyilvános, mindenki számára elérhető, ám bizonyos funkciók (pl: kedvencek, korábbi foglalások megtekintése, stb.) csak regisztrációt követően, felhasználói fiók létrehozásával lehetséges. Az ajánlatok mentéséhez, opciók, foglalások követéséhez, és az azokkal kapcsolatos ügyintézéshez szükséges személyes adatok kezeléséhez a hatályos GDPR előírásoknak megfelelően személyes fiókra lesz szükség. A fiók a „Regisztráció” menüpont alkalmazásával hozható létre.

Ajánlat – Ajánlat kérés

Egyszerre több hajóra is kérhet emailben vagy az adott ajánlatkérő sablon kitöltésével ajánlatot, ha rendelkezik regisztrációval akkor ezek az ajánlatok később is visszakereshetőek. Az ajánlatok érvényessége a választott hajókat üzemeltető charter cégtől függ. Előfordulhat, hogy az ajánlat kiküldését követően lefoglalják az adott hajót, ebben az esetben igyekszünk hasonló tulajdonsággal rendelkező hajót keresni, de a legjobb megoldás, ha bármelyik ajánlat elnyeri tetszését, akkor mihamarabb opciót kér a kiválasztott hajóra, így több gondolkodási ideje marad a döntés meghozatalára.

Opciós foglalás

Amennyiben bármelyik hajó elnyerte tetszését, de még további időre van szüksége, hogy egyeztessen csapattársaival a végleges döntésről, kiváló lehetőség a hajó megőrzésére az opciós foglalás. Az opció az ügyfélre nézve kötelezettségekkel nem jár, a chartercég azonban garantálja az opciós foglalásban rögzített feltételeket. Az opció lejártáig a hajót csak az opció tulajdonosa foglalhatja le, de a határidő lejárta után a hajó visszakerül a foglalható, szabad hajók közé. Az opciók időtartama charter cégenként változhatnak, de általában 72 óráig élnek. Opció hosszabbítására (ismétlésére) nincs lehetőség. Opciós foglalást a hajó részletes adatlapján az Opció kérése gombbal vagy e-mailben kezdeményezhet. Az opció időtartama alatt bármikor véglegesítheti a foglalását.

Foglalás, hajóbérlés folyamata

A kiválasztott hajó részletes adatlapján a Foglalás gombra kattintva kezdeményezheti a foglalás rögzítését. Ezt követően az Összegző aloldalon ellenőrizheti a foglalás részleteit, majd a személyes adatainak (név, e-mail cím, telefonszám) megadásával és az általános szerződési feltételek, foglalási feltételek, adatvédelmi tájékoztató elfogadásával, check boxok kipipálását követően a Foglalás gombra kattintva véglegesítheti azt.

Foglalást kezdeményezhet és véglegesíthet még a korábban megküldött ajánlat elfogadásával is. Korábban megküldött ajánlat esetén csak akkor jöhet létre foglalás, amennyiben a hajó még elérhető!

A foglalás véglegesítésével kötelezettséget vállal arra, hogy a foglalástól számított 3 napon belül megfizeti a hajóbérleti díj és egyéb választott szolgáltatások 50%-át. A fennmaradó összeget az utazás előtt 6 héttel kell kifizetnie. Ha a foglalásra az utazástól számított 6 héten belül kerül sor, akkor a teljes összeget kell kiegyenlítenie a foglalástól számított legrövidebb időn (1-2 napon) belül.

A foglalás során kérjük vegye figyelembe, hogy a hajó bérleti díján kívül számtalan egyéb költség felmerül(het) a hajózás során (vannak kötelező és opcionális költségek is). A könnyebb átláthatóságot elősegítendő, az alábbiakban egy átlagos hajó bérlés során felmerülő költségeket vettünk számba (ezen lista tájékoztató jellegű – nem teljes körű!):

Kötelezően fizetendő költségek:

 • Hajó bérleti díj
 • Charter csomag, permit, tranzit log díj, takarítási díj
 • Kaució és vagy kaucióbiztosítás
 • Üzemanyag fogyasztás
 • Idegenforgalmi adó

Opcionális költségek:

 • Skipper, bérelhető kapitány (ha a hajó ára nem tartalmazza)
 • Hostess, szakács
 • Bázison kívüli kikötői díjak
 • Gépkocsi parkolás bázis kikötőben
 • Külmotor dingire
 • Reling háló (Gyerekháló)
 • Kisebb háziállat fedélzeti díja
 • Korai átvétel vagy késői leadás díja
 • stb.

Egyéb költségek:

Utazás költsége a bázis kikötőhöz, Élelmiszer, ital stb.

Foglalás visszaigazolása

A foglalást követően megküldjük emailben a Foglalási visszaigazolást és a chartercég tájékoztatóját az általános szerződési feltételekről (A szerződéseket a charter cégek minden esetben angol nyelven küldik meg, az nem kerül fordításra, annak értelmezése kizárólag a hajót bérlő ügyfél felelőségi köre.). A szerződés megismerésének és elfogadásának tényét a foglaláskor bejelölt check-box és az első részlet kifizetése jelenti. A hajó átvételekor a szerződő felek személyes jelenlétekor aláírásukkal látják el a szerződést. Egyes chartercégek már a foglaláskor kérik a szerződés aláírását és a szkennelt szerződés emailben való megküldését.

A foglalás kötelezettséget keletkeztet, azaz fizetési kötelezettséggel jár. Ennek elmulasztás estén a chartercég a foglalást törli, késedelmes fizetés estén törölheti, és lemondási díjat számít(hat) fel.

A hajó bérléséhez szükséges, érvényes engedélyekkel/jogosítványokkal (hajóvezetői, rádió kezelői, stb.) a hajó átvételkor, a hajó kapitányának rendelkeznie kell. Ennek hiányából adódó mindennemű következmény a Bérlő felelőssége!!!

Általános lemondási feltételek

A foglalás csak lemondási díj ellenében mondható le. Általános lemondási feltételek szerint a lemondási díj a check-in előtt 42 napig az előre fizetendő tételek 50%-a, azt követő lemondás esetén a 100%-a. Az ettől eltérő lemondási feltételeket az egyes foglalások visszaigazolásával együtt csatoljuk vagy a megküldött szerződés tartalmazza.

A foglalások módosítása, az adott hajót üzemeltető charter céggel történt sikeres egyeztetést követően, közös megegyezéssel, írásban, díj ellenében történhet. (Az egyeztetésben segítséget nyújtunk, közreműködünk, de a módosítást garantálni nem tudjuk).

Különleges foglalási- és lemondási feltételek

2020 óta a Covid-19 helyzet miatt, több chartercégnél is Különleges foglalási- és lemondási feltételek kerültek bevezetésre, új, rugalmas és ingyenes átfoglalási lehetőségekkel. Ezek a szabad kapacitások és a foglalási időszakok esetleges árkülönbözeteinek figyelembe vételével vehetők igénybe és a legtöbb esetben, a foglaláskor erre vonatkozó extra szolgáltatás (biztosítás) megvásárlásakor nyílik meg a lehetőség. Ezekről a szolgáltatásokról, a foglalás előtt kérjük tájékozódjon a hajó részletes adatlapján található extra szolgáltatások között, ha erre vonatkozóan nem talál megfelelő információkat, akkor kérjük írjon e-mailt az info@friotyacht.com -ra.

Hajóbérléskor a foglalás visszaigazolásával együtt megküldjük az adott hajót üzemeltető chartercég tájékoztatóját az általános szerződési feltételekről és a különleges foglalási- és lemondási feltételek részletes leírását. Amennyiben egy hajóhoz nem adott ki a chartercég különleges (Covid-19) foglalási és/vagy lemondási feltételeket, úgy kizárólag az általános szerződési feltételekről szóló tájékoztatóban foglaltak az irányadók. Ahogy általában a hajózásban, a szerződés nyelve jelen esetben is az angol. (A szerződéseket a charter cégek minden esetben angol nyelven küldik meg, az nem kerül fordításra, annak értelmezése kizárólag a hajót bérlő ügyfél felelőségi köre.)

A foglalás fizetése – fizetési feltételek

A hajó bérleti díja és az előre fizetendő egyéb felszerelések, szolgáltatások ára két részletben fizethető. Az első részlet (50%) a foglaláskor esedékes, amely véglegesíti a foglalást. A második részlet (50%) legkésőbb a hajóátvétel időpontja előtt 6 héttel esedékes.

Ha a hajóátvétel időpontja a foglalástól számított 6 héten belül van, a bérleti díj egy összegben fizetendő.

A helyszínen fizetendő, további megrendelt felszerelések és szolgáltatások fizetési módjáról (valutanem, elfogadott kártya típusa) a chartercég rendelkezik. Egyes célországokban idegenforgalmi adó megfizetése is kötelező hajóbérlés esetén.

Fizetés banki átutalással

A banki átutaláshoz szükséges összes adat megtalálható a Foglalási adatlapon a Fizetési részletek alatt. A banki átfutási idő miatt kérjük, az utalásról szóló banki bizonylat másolatát minden esetben küldje el emailben az info@friotyacht.com e-mail címre.

Fizetési visszaigazolás

Minden egyes befizetést emailben visszaigazolunk, illetve regisztráció esetén a személyes fiókban nyomon követhető a foglalás és a fizetések állapota.

A hajó átvétele

Az Ügyfél által bérelt hajó a bérleti díj kifizetését igazoló dokumentum birtokában vehető át a Chartercég bázisán. A hajózás során kizárólag az utaslistán szereplő személyek tartózkodhatnak a fedélzeten.

Utaslista (crew list)

A tengeri hajózásnál kötelező a teljes hajózó legénység adatainak megadása (azaz a hajón tartózkodó utasok pontos nevét, születési helyét, idejét, személyi igazolvány vagy útlevél számát kell megadni). Az utaslista online feltöltése a hajó előre fizetendő tételinek teljes kiegyenlítése után lehetséges (a hajó átvétele előtt legkésőbb 1 héttel). Az utaslistával együtt kell feltölteni a hajóvezető (skipper) képesítéseinek adatait és azok másolatát, amivel a hajóvezető igazolja, hogy rendelkezik az adott vízterületre előírt érvényes képesítés(ek)kel.

Boarding Pass

A hajó átvételére szolgáló dokumentum, amelynek kiállítása jelzi, hogy a hajó előre fizetendő tételinek teljes kiegyenlítése és az utaslista feltöltése megtörtént, a hajó átvehető. Egyes chartercégek nem állítanak ki Boarding Pass-t, a hajó átvételekor elfogadják a foglalási visszaigazolást vagy az Ügyfél személyazonosságának igazolását.

Kaució

A kauciót a hajóbérlés helyszínén kell letétbe helyezni, készpénzzel vagy hitelkártyával (betéti kártyával nem lehetséges!!!). A kaució egy olyan visszajáró pénzösszeg, mely biztosítékként szolgál mind a bérbeadó, mind a bérbevevő részére. A kaució visszatérítése a hajó leadásakor történik, amennyiben a bérelt időszak alatt, a bérelt hajóban nem keletkezett kár, sérülés, vagy hiány, amelyre vonatkozóan a bérelt hajó átadási és átvételi jegyzéke (jegyzőkönyv) az irányadó. A kaució után kamat és kezelési költség nem jár és nem fizetendő. A kaucióról kapott átvételi elismervényt, kérjük, gondosan megőrizni a hajóbérlés időtartama alatt!

Kaucióbiztosítás

A kaucióbiztosítás egy vissza nem járó pénzösszeg, amely arra szolgál, hogy a bérlőnek ne kelljen a hajóbérlés összegén felül még a kaució teljes összegét is előteremtenie, ugyanakkor a hajó tulajdonosa és a bérlő mégis teljes mértékben biztosított legyen.  A kaucióbiztosítás összege általában a kaució 7-10%-a (charter cégtől függ).

A kaucióbiztosítás nem fedi le a következő károkat: súlyos gondatlanságból adódó károk, alkohol vagy más bódító szerek hatása miatt bekövetkezett károk, a hajó felszerelésének elvesztése, WC dugulás. Ezen tájékoztatás általános jellegű, kérjük minden esetben tájékozódjon, az adott charter cég kaucióbiztosításainak felételiről.

Charter cégeknél bevett gyakorlat az is, hogy a kettő keverékét használják. Azaz a bérlő fizet kaucióbiztosítást a kaució kb. 10%-ig (ami nem visszatérítendő), illetve egy jelentősen csökkentett kauciót is, ami visszajár, ha nincs káresemény.

A hajóátvétel (check-in)

A boarding passon megtalálod, hogy a bérelt hajó hány órától vehető át a kikötőben. Az esetek túlnyomó részében ez 17:00, de ettől eltérő is lehet. A kikötőben a charter cég irodáját kell keresni. A hajóátvétel előtt ki kell fizetni a helyszínen fizetendő tételek (megrendelt felszerelések és szolgáltatások, idegenforgalmi adó), valamint a kauciót. A kaució visszajár a hajó és felszerelésének hiánytalan, sérülésmentes leadásakor. A legtöbb charter cégnél a kaució biztosítható hitelkártyával is (csak hitelkártyával, betéti kártyát nem fogadnak el!)

Ekkor kerül sor a hajó részletes átadás-átvételére (technical briefing) és a hajózási terület ismertetésére (chart briefing).

Minden esetben jegyzőkönyv készül, melyben rögzítésre kerülnek az esetleges hibák vagy hiányosságok, ha a jegyzőkönyvben nem kerül feltüntetésre egy meglévő hiba, hiányosság, akkor arra visszaadáskor hivatkozni nem lehet, így kérjük ügyfeleinket, hogy erre minden esetben szánjanak megfelelő időt és legyenek körültekintőek!

A hajóleadás (check-out)

Általában a hajó leadásának napja előtti estén (17:00-ig) vissza kell érkezni a bázis kikötőbe, előtte a hajót teljesen meg kell tankolni!. A charter cég képviselői vagy aznap este (késő délután) vagy a leadás napján 8.00-kor jelennek meg a hajó átvételére. A hajó visszavételét a chartercég a hajóátvételi jegyzőkönyv alapján végzi, ellenőrizve a hajó és felszerelésének átadáskori állapotát és meglétét. Esetleges sérülés, hiányosság esetén a károkat a kaució levonásával fedezik, ahogyan az egyéb, szerződésben vállalt kötelezettség elmaradása estén kiszabott büntetést is (késés, elmaradt tankolás, ki nem fizetett kikötőhely, stb).

A hajó leadása után, a hajózás befejeztével kapja meg az ügyfél a chartercégtől a számlát a charter teljes összegéről (előre befizetett részletek + helyszínen fizetett összegek).

Határátlépés hajóval

A határátlépés a legtöbb charter cégnél nem lehetséges. Ha megengedett, akkor is csak nagyon szigorú szabályok mellett, mivel a hajónak rendelkeznie kell a nemzetközi hajózáshoz szükséges papírokkal, illetve felszereléssel. Határátlépésnél kötelező behajózni a határhoz legközelebb eső kikötőhöz, ahol a nemzetközi vízum- és vámjogszabályok szerint fog lezajlani a határátlépés.

Fontos még megemlíteni, hogy a kapitánynak is rendelkeznie kell a megfelelő tengeri hajóvezetői jogosítvánnyal, amely nemzetközi vizekre is érvényes.

Ha a hajózás során határátlépést terveznek, akkor még a foglalás előtt kérjük, hogy jelezzék felénk.

 

Amennyiben bármilyen további kérdése felmerülne a foglalás folyamatával kapcsolatban, állunk rendelkezésére.