GYIK

Mikorra időzítsem a hajós nyaralást?

A „nyaralás” szó kapcsán azonnal a nyár ugrik be, mint kézenfekvő válasz, de a kérdés ennél összetettebb. A dél-európai hajós színtereken (Horvátország, Görögország, Törökország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország) áprilistól-októberig kellemes időjárásban lehet hajózni, míg a téli időszakban az egzotikus úti célok (Karib-tenger, Seychelles, Thaiföld, Bora Bora) fedezhetők fel.

Mennyi ideig tart egy hajós nyaralás?

A turnusok jellemzően egy hétig, szombattól-szombatig tartanak. Ugyanakkor sokszor van lehetőség „tört hetes” (szombattól keddig-szerdáig, kedd-szerdától szombatig tartó) bérlésre, illetve akár tíz-tizennégy napra meghosszabbítani a hajós nyaralást.

Hogyan találom meg a számomra megfelelő hajót a nyaraláshoz?

Mi sem egyszerűbb ennél! A tervezett úti cél, a dátum és a vágyott hajó ismeretében a kereső segít. Ha bizonytalan vagy, akkor ide kattintva kérj ajánlatot.

Mi az, hogy „bareboat charter”?

Ebben az esetben a kibérelt hajóhoz nem jár automatikusan személyzet (kapitány, hoszt/esz, szakács). Ami persze nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség segítséget kapni: igény esetén tapasztalt, helyismerettel rendelkező, magyar személyzetet ajánlunk.

Mi az, hogy „crewed charter”?

Ekkor a hajóhoz személyzet (kapitány, hoszt/esz, szakács) jár, akik jellemzően a célterület állampolgárai, a helyi nyelvet (is) beszélik.

Rendelkeznem kell hajós képesítéssel, hogy hajót béreljek?

Egyáltalán nem! A hajós nyaralás mindenki számára elérhető, éppen azért, mert ilyen helyzetekben segít a képzett kapitány.

Rendelkezem hajós képesítéssel. Az megfelel az célnak?

Az attól függ, milyen hajót szeretnél bérelni. Ha megvan a kinézett darab, küldd el nekünk a képesítésed másolatát, és egyeztetünk a bérbe adóval.

Tudok-e kapitányt bérelni a hajóhoz?

Igen.

A kapitány díja benne van a hajóbérlés díjában?

Csak akkor, ha a „crewed charter” megoldást választod, minden egyéb esetben a kapitány díja plusz költségként jelenik meg.

Mennyibe kerül egy hajós nyaralás?

Ez alapvetően a tervezett időponttól, a helyszíntől, a hajó típusától, felszereltségétől és életkorától függ. Minden túra más és más, kérj tőlünk egyedi ajánlatot, hogy pontos összeget mondhassunk!

Ha lefoglalom a hajót, mikor és hogyan kell fizetnem?

A hajó bérleti díjának felét a foglalás véglegesítésekor kell kifizetned, amikor szerződést kötünk. A második részlet az indulás előtt nem kevesebb, mint 35 nappal esedékes.

Tudom-e törölni a foglalásom?

Ennek mikéntjét és következményeit a hajóbérleti szerződés tartalmazza, de azt javasoljuk, hogy köss biztosítást (sztornó biztosítás) ilyen esetre, és akkor nem ér veszteség.

Mi a garancia arra, hogy megkapom a kibérelt hajót?

Mi közvetítőként veszünk részt a tranzakcióban, nem ülünk a hozzánk beérkező összegen, azt azonnal tovább utaljuk a bérbe adónak, aki visszaigazolást küld, amikor megérkezik hozzá a pénz. Onnantól ő kötelezettséget vállal arra, hogy a lefoglalt hajót a megbeszélt időpontban és időtartamra rendelkezésedre bocsájtja.

Mit lehet csinálni a nyaralás alatt a hajózáson túl?

Ez a fajta időtöltés természetesen nem csak arról szól, hogy reggeltől estig úton vagyunk, hanem arról is, hogy megismerjük a környéket, ahol vagyunk, illetve minél jobban kikapcsolódjunk. Így napközben védett öblökben horgonyzunk, ahol lehet úszni, sznorkelezni, SUP-ozni, netán aludni vagy olvasni az árnyékban. Kikötés után pedig biciklire, autóra, rollerre, gyaloglásra, szamárhátra váltva kirándulást tenni a marina szűkebb vagy tágabb környezetében. Kiegészítő programként pedig – a helyi lehetőségeket kihasználva – jet ski-zni, vízisíelni, belevetni magunkat az éjszakai életbe.

Merre hajózunk a nyaralás során?

Amerre a szél fúj, amerre kedvünk tartja, amerre szép és izgalmas helyeket láthatunk.

 

Bármilyen további kérdésed van, bátran írj nekünk: info@friotyacht.com