Loch Ness és a Kaledóniai-csatorna

A Kaledóniai-csatorna Skóciában a Kaledóniai-árokban a Loch Ness, a Loch Oich és a Loch Lochy tavakat összekötő vízi út. A csatorna építésének munkálatai Thomas Telford mérnök irányítása alatt 1804-ben kezdődtek, és 18 évet vettek igénybe mire a három tavat összekapcsoló, valamennyi csatornaszakasz elkészült. Hossza 88 km, csekély mélysége miatt halász- és sporthajók tudják használni.

Drumnadrochit
Világhírű szörnyéről, Nessie-ről ismert, akiről úgy tartják, hogy Loch Nessben lakik. Sétálj körbe ebben a csendes faluban, és nézd meg a régi várromokat a part mentén, és ne felejtsd el a vizet szemlélni, hátha te leszel a következő, aki meglátja Nessie-t.

Inverness
Inverness egy igazi történelmi városka, melyet érdemes felfedezni. Élvezd a gyönyörű kilátást a kastélyról és a folyópartról, majd vesd bele magad egy kisebb bevásárló körútba az óvárosban, vagy az új Eastgate komplexumban.

Fort Augustus
A híres Loch Ness-tó partján található Fort Augustus közvetlenül a Great Glen lenyűgöző tájának közepén. Az erődöt és a falut II. György király fiatalabb fiáról, Vilmos Augustus hercegről nevezték el.

Laggan
Állj meg a csendes Lagganben, ebben a kicsi, békés faluban, és pihenj meg a helyi pubban/étteremben.

Banavie
Banavie ad otthont az Egyesült Királyság leghosszabb lépcsőházi zárának, a Neptune’s Staircase-nek, amely nyolc zárból és hatvannégy láb magas liftből ál. A Harry Potter rajongók imádni fogják a Jacobite Steam vonatot, melyet Roxfort expresszként használnak a filmsorozatban. A West Highlands Railway mentén halad,  a 135 km-es oda-vissza út során pedig lélegzetelállító tájban lehet gyönyörködni.

Fort William
Az Egyesült Királyság szabadtéri fővárosa, Fort William a kalandok és kalandorok mekkája. Túrázz, biciklizz végig a lenyűgöző tájon, és menj fel az Egyesült Királyság legmagasabb hegyére, a Ben Nevis-re! Ha a csúcsra való gyaloglás gondolata túl ijesztő (csak gyakorlott túrázók számára ajánlott), akkor használd a gondolát!

Időjárás
Skócia nagy részén mérsékelt tengeri éghajlat uralkodik, hideg és párás telekkel és enyhe nyarakkal. Az éves középhőmérséklet 9°C, nagyjából egész évben esik az eső.

Általános
Hivatalos nyelv az angol, vagy skóciai angol.
A Skóciába történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges.

Bank
Skócia pénzneme az angol font.

Internet
Az internetezés egyszerű, az országban az európai díjszabás érvényes.