Nápoly – Amalfi-part – Salerno

Nápoly Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania régió székhelye. Délkeleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel, északkelet és keleti irányban a síkság irányában terjeszkedik. A város félúton fekszik két aktív vulkáni terület, a Vezúv és a Campi Flegrei között. A terület geológiája következtében gyakoriak a földrengések. A Vezúv gyakori kitörései a történelem során többször is veszélyeztették a várost, ugyanakkor az aktív vulkanizmusnak köszönhetően a városban számos termálvizű forrás található.

Nápoly a világ egyik legnagyobb történelmi központja, az UNESCO világörökség része.

Az Amalfi-part Nápolytól délre, a Salernoi-öböl északi részén húzódik. A meredek partról rálátni a tengerre, a környéken pedig 1400 m magas hegyek látványa bűvöli el a látogatót. A táj kivételes szépsége már az ókorban téma volt, bár évszázadokon keresztül csak a tengerről vagy gyalog lehetett megközelíteni.

Centro Storico
A Piazza Garibaldi és a Piazza Plebiscito között elhelyezkedő régi történelmi városközpontban középkori, és római kori műemlékek láthatók óriási töménységben.

Duomo
A Duomo Nápoly hatalmas, gyönyörű katedrálisa. A 14. században épült, de miután a 17. században egy földrengésben megsérült, barokk stílusban építették újjá.

Napoli Sotterranea
A “földalatti Nápoly” egy, a Nápoly óvárosa alatt húzódó barlangrendszer. Érdekes túrát tehetünk innen az alagutak, vízvezetékek, csatornák, bányavájatok, katakombák föld alatti világába.

Pompeii
A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, majd konzerválta.
Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Salerno
A területen valószínűleg már a történelem előtti időkben is laktak. Diocletianus császár uralkodása idején közigazgatási központ lett.
A dóm külső része, udvara elég egyedi, érdekes, főleg a négy oszlopsorával és oroszlános kapujával, érdemes megnézni.
Mivel  a városnak nincsenek szenzációs turista nevezetességei, így nincs sok turista, viszont a légkör kellemes, autentikusan dél-olasz, és szinte minden olcsóbb, mint a felkapott Amalfi-parton.

Positano
A település eredetére vonatkozóan nincsenek pontos adatok. Neve valószínűleg a latin pausa szóból ered, aminek jelentése pihenőhely.
A város valóban varázslatos. A színes házak, a keskeny szurdokban elterülő, meredek utcák, az egymáson támaszkodó épületek és a gyönyörű tenger olyan álombéli helyszín, hogy több híres filmrendezőt is megihletett – például a Napsütötte Toszkána jeleneteit is itt forgatták.

Capri
Capri sziget Olaszországban, a Nápolyi-öböl déli részén helyezkedik el. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. Capri szigetének fő látványossága a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák, valamint a híres Kék-barlang. A modern világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, a Nápolyba látogató turisták elmaradhatatlan zarándokhelye.

Amalfi
Az Amalfi-part legnagyobb, és egyik legnépszerűbb városa, ennek megfelelően viszonylag zsúfolt, és drága is. Amalfi hangulatát meghatározza csodálatos természeti környezete, a város szűk, kanyargós, meredek utcái, a sziklák és a fehér sziklafalak, valamint a buja déli növényzet. A város az 1315 méter magas Monte Cerreto lábánál fekszik.

Időjárás:
Tipikus mediterrán éghajlata van: enyhe telekkel és forró nyarakkal. A legtöbb csapadék novemberben, decemberben, valamint márciusban, áprilisban hullik.

Széljárás:
Nyáron késő reggeltől kora estig délnyugati szellő fúj. Ősszel megélénkülhet a szél, így erősebb lehet a hullámzás az öbölben.

Általános:
A beszélt nyelv az olasz.

Az Európai Unión kívüli országok állampolgárai beutazásához olyan útlevél szükséges, mely a hazautazás dátumát követően még legalább három hónapig érvényes.

Bank:
A Visa, MasterCard és American Express kártyákat széles körben elfogadják, de kártyás fizetés esetén szolgáltatási díjat számíthatnak fel egyes helyeken.

Internet:
A kávézókban és éttermekben könnyedén juthat Wi-Fi-hez.