Seychelle-szigetek

Hajóink

Seychelle-szigetek. Az azúrkék óceán és az összetéveszthetetlen, partokat szegélyező gránitsziklaóriások szerelemgyermeke.
Seychelle-szigetek. Számtalan aprócska, lakatlan édenkert a végtelen kékség közepén, mely kalandra csábít. 

Mit rejtenek a part menti sziklalabirintusok?
Mit rejt a dzsungel?
Mit rejt a fehér korallhomokos partokat nyaldosó óceán feneke?
Felfedeznéd? Fedezd fel!

 

A Seychelle Köztársaság két fő szigetcsoportból, azon belül is 155 szigetből áll.

A Mahé csoportot (belső-szigetek) 42 hegyvidéki gránit sziget, valamint 2 korallsziget alkotja, magában foglalja Mahét, Praslint, La Digue-et, és Curieuse-t. A második csoportot (külső- szigetek) 2 korallzátony és 109 lakatlan sziget alkotja.

A Mahé csoport képezi a kulturális, gazdasági és turisztikai központot.

Mahé-szigeten található a Takamaka öböl, fő rumlepárlójában megismerkedhet az idelátogató a rumkészítés történelmével. A Takamaka Rum nevét egy, a Cousine-szigeten honos fáról kapta.

A Cap Ternay egy kedvelt látnivaló Mahén kiváló sznorkelezési helyeivel, gazdag tengeri élővilágával és gyönyörű tájaival, mint például az apály idején előtűnő nagy homokpadok. A szárazföld felől nem vezet ide közvetlen út, a mangrove erdők és a sziklákkal tűzdelt homokos part csak azoké, akik hajóval érkeznek. A Morne Seychellois pedig a sziget legmagasabb pontja.

A Curieuse-sziget egykor lepratelepként szolgált. A doktor rezidenciája ma már múzeumként látogatható. A Curieuse Tengeri Nemzeti Parkban Aldabra óriásteknősöket gondoznak, de fontos fészkelő helye a cserepes teknősöknek is. Ez az egyetlen sziget, ahol a Coco De Mer pálma szabadon nő, valamint 6 különböző mangrove faj is fellelhető a szigeten.

A Saint-Anne Tengeri Nemzeti Parkban a hat sziget szegélyezte zátonyokon sznorkelezők csodás formájú és színű korallokban gyönyörködhetnek. Ebben a nemzeti parkban található a gránit szigetek egyik legnagyobb tengeri füves rétje, ahol nem ritka, hogy zöld teknősök falatoznak

Cousin-sziget egy gránit sziget, mely először 1968-ban vált természetvédelmi területté, majd 1974-ben különleges rezervátummá nyilvánították. Nemcsak a tengeri madarak és a bennszülött szárazföldi madarak számára jelentős, de a Hawksbill teknősöknek is ez a sziget a legfontosabb költőhelye az Indiai-óceán nyugati részén.

Az aprócska Vallée de Mai Nemzeti Park egy Praslin-sziget szívében található rezervátum, mely szinte eredeti állapotában őrizte meg egy pálmaerdő maradványait.  A Seychelle-szigeteken honos pálmafajról egykor azt hitték, hogy a tenger mélyén nő – ahogy ezt a neve is sugallja. A híres coco de mer pálma gyümölcse a növényvilág legnagyabb magjával rendelkezik
Anse Lazio-t a Lonely Planet Praslin-sziget legszebb strandjának nyilvánította – a második a sorban Anse Georgette strandja -, és egyben a világ egyik legszebb strandja is.

Időjárás:
A Seychelle-szigeteken ismeretlen fogalom a rossz idő. Fújhat a szél, eshet az eső, a hőmérséklet szinte állandó marad. A nap pedig perceken belül győzedelmeskedik a viharfelhők felett. 

A Seychelle-szigetek a trópusi égövben, az Egyenlítőtől délre találhatók. A szigetcsoport a hurrikánzónán kívül esik (ciklonmentes övezet), az évi középhőmérséklet 27 celsius fok, a páratartalom 80%-os. A szigetvilág időjárása szinte egész évben állandó, minimális eltéréseket mutat.
Áprilistól októberig a frissítő délkeleti passzátszelek miatt az időjárás hűvösebb és szárazabb, míg novembertől márciusig az északnyugati monszunszelek csapadékot hoznak, trópusi zivatarokat idézve elő. Záporok az év bármelyik napján előfordulhatnak – többnyire éjjelente.

Széljárás:
Október és március között az északnyugati passzátszelek átlagosan 8-12 csomós sebességgel fújnak. Május és szeptember között a délkeleti szél 10 és 20 csomó közötti, hűvösebb, szelesebb körülményeket teremtve az ideális vitorlázáshoz.

Általános:
A korlátozásokkal kapcsolatos konkrét információkért keresse fel a www.seychelles.hu konzuli weboldalt.

Pénznem/bankolás:
A pénznem a seychelle-i rúpia (SCR). Az összes főbb hitelkártyát elfogadják, az ATM-ek könnyen megtalálhatók és SCR-t adnak ki. A bankok hétfőtől péntekig 8:00-14:00, szombaton pedig 8:00-11:00 óra között tartanak nyitva.

Internet:
Mahé-szigeten, Praslinban és La Digue-en több internelkávézó is fellelhető. A Seychelle-szigeteken kapható helyi SIM-kártyát használva, vagy egy-egy helyi WiFi-hez csatlakozva lehet kapcsolatot teremteni a külvilággal.