St. Martin-sziget

A St. Martin-sziget a Karib-tengeren, a Kis-Antillák, azon belül a Szélcsendes-szigetek szigetcsoportban található. Puerto Ricótól 300 km-re keletre, Guadeloupe-tól körülbelül 240 km-re északra fekszik, és a Karib-tengerben található Leeward-szigetek része. Ez a világ legkisebb szárazföldje, melyen két független ország osztozik, Franciaország és Hollandia.

Az ország francia és holland “kettőssége” miatt St. Martinon egy érdekes hibrid kultúrában találja magát az idelátogató. Ezen a szigeten a kifinomultság egy laza, könnyed stílussal keveredik.

St. Barts
St. Barts a milliárdosok szigeteként ismert. Érdemes kikötni a sziget fővárosának, Gustaviának vörös tetejű kikötője előtt. Aki itt jár, meg kell, hogy tapasztalja a sziget pezsgő éjszakai életét, és megkóstolni a helyi gasztronómia finomságait.

Pinel-sziget
Az aprócska Pinel-sziget a kedvencek közé tartozik, St. Martin délkeleti partjainál található. Ez a mini kincses sziget szélvédett, így kiváló körülményeket teremt a kajakosoknak, sznorkelezőknek és túrázóknak, valamint azoknak, akik el szeretnének fogyasztani egy rumpuncsot a tengerparton, nyugodt környezetben.

Tintamarre
Tintamarre egy érintetlen sziget St. Martin keleti partja mellett, a természetvédelmi terület szívében. Az elhagyatott fehér homokos tengerparton az úszás, a kagylógyűjtés és a séta is fantasztikus élményt nyújt.

Anse de Colombier
Ezt a védett horgonyzóhelyet csak hajóval lehet megközelíteni, de mindenképp érdemes felvenni a programlistára. A strand gyönyörű, a túraösvény végéhez érve pedig elsöprő kilátás nyílik a tengerre és a környező szigetekre.

Időjárás:
A St. Martin-i nyaralás legoptimálisabb ideje a száraz évszak, azaz január és június között van. A régió éghajlata intertrópusi, a levegő és a tenger hőmérséklete egész évben 28 Celsius körül mozog.
Nincs igazi esős évszak, mint a környező szigeteken, de napközben azért előfordulhat enyhe eső.

Szél:
St. Martin hajózási feltételei kiválóak, a „Karib-tenger királyai” passzátszelek általában decembertől márciusig és júniustól augusztusig fújnak. A hurrikánszezon júliustól novemberig tart.

Általános:
A legelterjedtebb nyelv az angol, és a francia. A sziget egyes területein hollandul, spanyolul, kreolul és papiamentoul is beszélnek.

A beutazáshoz olyan útlevél szükséges, mely a hazautazás dátumát követően még legalább három hónapig érvényes, valamint szükség van a vissza- vagy egy másik desztinációra induló repülőjegyre. Ha három hónapnál tovább kívánsz maradni, vízumra lesz szükséged.

Bank:
St. Martin pénzneme az euró (EUR), de a sziget mindkét oldalán elfogadnak amerikai dollárt (USD) is.

Internet:
Számos bárban és étteremben van internet-hozzáférés.
A mobiltelefonok zónától függően működhetnek, de a roaming díjakról utazás előtt
érdeklődj telefonszolgáltatódnál.