Szardínia

Szardínia a Földközi-tenger második, Európa  nyolcadik legnagyobb szigete, amely Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Franciaoszág (Korzika) között helyezkedik el. A sziget másik neve Sandalyon (lábnyom) volt, feltehetően a sziget alakja miatt. A Szardínia szó a szardanák népének (tengeri emberek) nevéből ered. 

A sziget fehér homokos strandjairól és több kilométeres partvonaláról is ismert.

La Maddalena szigetcsoport
A La Maddalena szigetcsoport Szardínia első nemzeti parkja, amely több mint 20 ezer hektáros. Hatalmas állat- és növényvilágnak ad otthont, amelyek közül sokan szuper ritkaságnak számítanak.

Alghero
Alghero az egyik legjobb látnivaló Szardínián, ahol a helyiek még ma is katalánul beszélnek. A városközpontban mindenképpen el kell menned egy bevásárló körútra, hiszen számos  üzletben korallból készült csecsebecséket árulnak.

Barbagia
A Szardínián meglátogatandó látnivalók közül érdemes megemlíteni az Barbagia területet. Barbagia Szardínia legvadabb régiója, ahol igazán elmerülhetsz a mediterrán természetben és a szardíniai kultúrában.

Az Arutas strand
Is Arutas Nyugat-Szardínia egyik gyöngyszeme. Egyedülálló, rizsszem alakú homokja évente több ezer látogatót vonz. Sajnos ez az egyik olyan strand, ahol a legmagasabb a homoklopások aránya, ami bűncselekmény.

Domus de Janas és az Óriások sírjai
Domus de Janas és az Óriások sírjai mindkettő régi temetkezési hely. Ezek hatalmas megalitok, amelyeket vagy sziklák belsejébe vájtak, vagy menhir-komplexumként emeltek.

Időjárás:
Szardínia klímája jellegzetesen mediterrán: télen enyhe, nyáron pedig meleg, a csapadék északon és nyugaton jelentős, a tengerparton és a déli részeken ritka a csapadék.

Az alacsony páratartalomnak köszönhetően könnyen elviselhető a nyári forróság, a nyári átlaghőmérséklet 35 Celsius.

Széljárás:
Szardínia szeles régió, a domináns szelek a misztrál és a sirokkó.
A misztrál a nyári hőmérsékletet csökkenti, és nagy sebességéből adódóan gyakran okoz gondokat a hajózásban.

Általános:
A beszélt nyelv az olasz.

Az Európai Unión kívüli országok állampolgárai beutazásához olyan útlevél szükséges, mely a hazautazás dátumát követően még legalább három hónapig érvényes.

Bank:
A Visa, MasterCard és American Express kártyákat széles körben elfogadják, de kártyás fizetés esetén szolgáltatási díjat számíthatnak fel egyes helyeken.

Internet:
A kávézókban és éttermekben könnyedén juthat Wi-Fi-hez.