Törökország

Hajóink

A hatalmas török ​​félszigetet nyolc ország veszi körül, és három oldalról határolja tenger: az Égei-tenger, a Fekete-tenger és a Földközi-tenger.
Törökországban vitorlázva több mint 500 szigetet fedezhetsz fel 7000 kilométernyi lenyűgöző partszakaszon, forró, száraz nyarakon, nyugodt vizeken, kellemes szelekkel.

Kapi Creek
Egy festői, kihagyhatatlan horgonyzóhely. Kikötési lehetőség a mólónál, strandolás a közeli strandon, esetleg a Merdivenli-öböl és a Sirály-öböl felfedezése. Akár a közeli dombokat is megcélozhatod, hogy meglesd az ősi romokat.

A Mikulás sírja
A Gemiler-sziget, más néven Szent Miklós-sziget, az a hely, ahol a feltételezések szerint Szent Miklóst (Mikulás) eltemették. Meglátogatása az egyik legnépszerűbb program Törökországban. A meredek dombra felmászva tekintsd meg a 4. és 6. század között épült templomok romjait, melyek közül az egyik sziklába van vájva.

  

Pillangó-völgy
A meredek sziklákkal körülvett völgyben található strand és öböl csak hajóval közelíthető meg. Ebben a félreeső kis zugban tengerparti kunyhók és egy bár található. Elsétálhatsz egy közeli vízeséshez, az út mentén pedig pillangók százait csodálhatod meg.

Kaunos ősi városa
Törökországban nagyon sok látnivaló van, Ekincikbe azonban mindenképp vitorlázz el, és menj fel motorcsónakkal a Dalyan folyón Kaunos ősi városába, ahol hat királyi sírt találsz a sziklába vájva. Meglátogathatod a közeli iszapfürdőket is, melyek misztikus gyógyító erővel rendelkeznek.

Pinara ősi templomai
Ha Fethiye-ben tartózkodsz, kirándulj el Pinarába, mely egy óra autóútra található, valamint egy kanyargós sétára felfelé a dombon. Számos ókori templom maradványa, sírok, és színház és található ezen a varázslatos helyen.

Időjárás:
Hosszú vitorlásszezonja miatt a legjobb idő Törökország meglátogatására április és november között van.

Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal. Az átlagos maximum hőmérséklet a nyári hónapokban 33-34 C°, de télen sem süllyed a hőmérséklet 8-10 C° alá. A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok, 1400 milliméternyi átlaggal, nedves szubtrópusi éghajlattal. A régió keleti részein enyhébb az időjárás, nyugaton szárazabb. A középhőmérséklet télen 7 C°, nyáron 23 C°.

Széljárás:
A törökországi vitorlázási viszonyokat a meltemi szél jellemzi, mely nyílt vizeken ÉNy-ról Ny-ra fúj, de a partvonalakat követi.
Az átlagos szélsebesség a nyári szezonban 2-4, de időnként a széllökések a 6-7-es erősséget is meghaladhatják. Szezonon kívül a meltemi kevésbé erős, és akár több napos gyenge szélre is lehet számítani.
A szél általában kora délután élénkül meg, ami ideális a horgonyzáshoz, bár néha az éjszaka folyamán is fújdogál.

Általános:
Hivatalos nyelv a török.
Törökország szinte teljes egészében iszlám vallású.
A Törökországba történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges.

Bank:
Törökország pénzneme a török ​​líra (TL). Bár sok helyen eurót vagy amerikai dollárt is elfogadnak, tisztában kell lenned az árfolyamokkal, hogy korrekt ár-érték arányt kapj.

Internet:
Az internetezés egyszerű, mivel Törökországban számos Wi-Fi-pont található, melyek általában ingyenesek. Helyi sim kártyák a Turkcell és a Vodafone üzletekben kaphatók.